گدا

 

گدا، درخواست‌کننده، این مفهوم از مادّه «سائل» ۴ بار با واژه «معتر» ۱ بار و آیه‌ای  که این معنا را دارد، آمده است.

چکیده: از نیکی است که به درخواست‌کنندگان بدهید. از آن‌چه قربانی می‌کنید، به درخواست‌کنندگان بدهید. نمازگزاران و متّقین در اموالشان حقی برای درخواست‌کنندگان است و پاداش دارند. از فضل خدا طلب کنید.

نیکی آن نیست که روی خود را به سوی مغرب و مشرق بگردانید ولی نیکی کسی است که به خدا، روز بازپسین، فرشتگان، کتاب و پیامبران ایمان بیاورد و مال را با وجود دوست داشتن آن، به خویشاوندان، یتیمان، تهی‌دستان، در راه ماندگان، درخواست‌کنندگان و [در راه آزادی] بردگان بدهد … آنان هستند که راست‌پیشه‌اند. آنان همان متّقین هستند (بقره/۱۷۷). [قربانی] شتران فربه را برای شما از شعائر خدا قرار دادیم. برای شما در آن خیری است. پس نام خدا را بر آنها در حالی‌که ایستاده‌اند، ببرید و هنگامی که پهلوهایشان به زمین افتاد، از آنها بخورید و به فقیر خویشتن‌دار و فقیر خواهنده بخورانید. این‌گونه آنها را برای شما مسخّر کردیم، باشد که سپاس گزارید (حج/۳۶).

چون بدی به انسان برسد، بی‌تاب است و چون خیری به او برسد، بخل می‌ورزد، مگر نمازگزاران. همان کسانى که بر نماز خود پایدارى مى‏ کنند. همانان که در اموالشان حقّی معین، برای درخواست‌کننده و محروم است … آنان در بهشت‌هایی گرامی داشته می‌شوند (معارج/۲۰-۳۵). به یقین متّقین در باغ‌ها  و چشمه‌ساران هستند … در اموال آنان حقی، برای درخواست‌کننده و محروم بود (ذاریّات/۱۵-۱۹).

آیا خدا تو را یتیم نیافت و پناه داد، تو را گمراه یافت پس راه نمود؟ تو را نیازمند یافت و بی‌نیاز کرد؟ پس یتیم را خوار ندار و درخواست‌کننده را با تندی نران (ضحی/۶-۱۰).

آن‌چه را خدا با آن بعضى از شما را بر بعضى برترى داده، آرزو نکنید. براى مردان از آن‌چه کسب کرده‏ اند، بهره ‏اى است و براى زنان نیز از آن‌چه کسب کرده ‏اند، بهره ‏اى است. از فضل خدا طلب کنید. بدون تردید خدا به هر چیزی دانا است (نساء/۳۲).

صدقه، فقیر، انفاق، مسکین

السائل

 

 

 

 

لَّيْسَ الْبِرَّ أَن تُوَلُّواْ وُجُوهَكُمْ قِبَلَ الْمَشْرِقِ وَ الْمَغْرِبِ وَلَكِنَّ الْبِرَّ مَنْ آمَنَ بِاللّهِ وَ الْيَوْمِ الآخِرِ وَ الْمَلآئِكَةِ وَ الْكِتَابِ وَ النَّبِيِّينَ وَ آتَى الْمَالَ عَلَى حُبِّهِ ذَوِي الْقُرْبَى وَ الْيَتَامَى وَ الْمَسَاكِينَ وَ ابْنَ السَّبِيلِ وَ السَّآئِلِينَ وَ فِي الرِّقَابِ … أُولَئِكَ الَّذِينَ صَدَقُوا وَأُولَئِكَ هُمُ الْمُتَّقُونَ (بقره/۱۷۷) وَ الْبُدْنَ جَعَلْنَاهَا لَكُم مِّن شَعَائِرِ اللَّهِ لَكُمْ فِيهَا خَيْرٌ فَاذْكُرُوا اسْمَ اللَّهِ عَلَيْهَا صَوَافَّ فَإِذَا وَجَبَتْ جُنُوبُهَا فَكُلُوا مِنْهَا وَ أَطْعِمُوا الْقَانِعَ وَ الْمُعْتَرَّ كَذَلِكَ سَخَّرْنَاهَا لَكُمْ لَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ (حج/۳۶)

 

 

إِذَا مَسَّهُ (الانسان) الشَّرُّ جَزُوعًا* وَ إِذَا مَسَّهُ الْخَيْرُ مَنُوعًا* إِلَّا الْمُصَلِّينَ* الَّذِينَ هُمْ عَلَى صَلَاتِهِمْ دَائِمُونَ* وَ الَّذِينَ فِي أَمْوَالِهِمْ حَقٌّ مَّعْلُومٌ* لِّلسَّائِلِ وَ الْمَحْرُومِ … أُوْلَئِكَ فِي جَنَّاتٍ مُّكْرَمُونَ (معارج/۲۰-۳۵) إِنَّ الْمُتَّقِينَ فِي جَنَّاتٍ وَ عُيُونٍ … فِي أَمْوَالِهِمْ حَقٌّ لِّلسَّائِلِ وَ الْمَحْرُومِ (ذاریّات/۱۵-۱۹)

 

أَلَمْ يَجِدْكَ يَتِيمًا فَآوَى* وَ وَجَدَكَ ضَالًّا فَهَدَى* وَ وَجَدَكَ عَائِلًا فَأَغْنَى* فَأَمَّا الْيَتِيمَ فَلَا تَقْهَرْ* وَ أَمَّا السَّائِلَ فَلَا تَنْهَرْ (ضحی/۶-۱۰)

 

وَ لاَ تَتَمَنَّوْاْ مَا فَضَّلَ اللّهُ بِهِ بَعْضَكُمْ عَلَى بَعْضٍ لِّلرِّجَالِ نَصِيبٌ مِّمَّا اكْتَسَبُواْ وَ لِلنِّسَاء نَصِيبٌ مِّمَّا اكْتَسَبْنَ وَ اسْأَلُواْ اللّهَ مِن فَضْلِهِ إِنَّ اللّهَ كَانَ بِكُلِّ شَيْءٍ عَلِيمًا (نساء/۳۲)

 

 

برچسب‌ها: