منتظر

 

منتظر، چشم به راه، این مفهوم از مادّه «ن ظ ر» ۲۸ بار ، «ر ب ص» ۱۶ بار ، «ر ق ب» ۸ بار،  آمده است.

چکیده: برخی از مومنان پیمان خود را به انجام رساندند و برخی از آنان در انتظار هستند. اگر خانواده و اموالتان نزد شما از خدا، فرستاده او و جهاد در راه او دوست داشتنی‌تر هستند، پس منتظر باشید تا خدا فرمان خود را بیاورد. پیامبران به اقوام خود می‌گفتند: منتظر باشید ما نیز با شما منتظر هستیم. روز قیامت همه قیام می‌کنند و منتظر می‌مانند.

از مومنان مردانی هستند که بر آن‌چه با خدا عهد بستند، صادقانه وفا کردند پس برخی از آنان، پیمان خود را به انجام رساندند و برخی از آنان در انتظار هستند و هرگز پیمان خود را تغییر ندادند تا خدا راستگویان را به راستى‏شان پاداش دهد و منافقان را اگر بخواهد، عذاب کند یا بر آنان ببخشاید. خدا آمرزنده مهربان است (احزاب/۲۳-۲۴).

بگو، اگر پدران، پسران، برادران، همسران، خویشاوندان شما، اموالی که به دست آورده‌اید، تجارتی که از کساد آن بیم دارید و خانه‌هایی که به آن شاد هستید، نزد شما از خدا، فرستاده او و جهاد در راه او دوست داشتنی‌تر هستند، پس منتظر باشید تا خدا فرمان خود را بیاورد. خدا گروه ستمکار را هدایت نمی‌کند (توبه/۲۴).

هیچ یک از [گروه‌ها] نبودند مگر این‌که پیامبران را تکذیب کردند سپس کیفر من [بر آنان] سزاوار گشت. اینان جز یک بانگ را انتظار نمی‌برند که آن را هیچ مهلت و بازگشتی نیست (ص/۱۴-۱۵).

[اشراف کافر قوم نوح گفتند:] او نیست جز مردی که دیوانه است پس تا چندی درباره او منتظر باشید (مومنون/۲۵).

[هود به قوم خود] گفت: به‌یقین پلیدی و خشمی از پروردگارتان بر شما واقع شده است. آیا درباره نام‌هایی که شما و پدرانتان [برای بت‌ها] نامگذاری کرده‌اید و خدا هیچ دلیلی برای آن نازل نکرده است، با من مجادله می‌کنید؟ پس منتظر باشید که من هم با شما از منتظران هستم پس او و کسانی را که با او بودند به رحمت خود نجات دادیم و ریشه کسانی را که نشانه‌های ما را تکذیب می‌کردند و مومن نبودند، قطع کردیم (اعراف/۷۱-۷۲).

[به صالح گفتیم:] در واقع ما مادّه شتر را برای آزمایش آنان می‌فرستیم پس در انتظار باش و صبر پیشه کن (قمر/۲۷). در ثمود [نشانه‌ای بود] آن‌گاه که به آنان گفته شد: تا مدّتی برخوردار شوید پس، از فرمان پروردگار خود روی برتافتند پس صاعقه آنان را فراگرفت در حالی‌که انتظار می‌بردند (ذاریات/۴۳-۴۴).

[شعیب گفت:] ای قوم من، هر چه در توان دارید عمل کنید من نیز عمل می‌کنم. به‌زودی خواهید دانست چه کسی را عذابی می‌آید که او را رسوا کند و چه کسی دروغگو است. منتظر باشید که من نیز با شما منتظر هستم (هود/۹۳).

[موسی] در آن شهر ترسان و منتظر، صبح کرد پس ناگهان آن کس که دیروز از او یاری خواست، باز از او دادخواهی کرد. موسی به او گفت: به‌راستی تو آشکارا گمراه هستی (قصص/۱۸). [او] ترسان و منتظر از شهر خارج شد و گفت: پروردگارا، من را از این قوم ستمکار نجات بده (قصص/۲۱).

[سلیمان به هدهد گفت:] این نامه من را ببر و به سوی آنان بیفکن سپس از آنان روی بگردان و منتظر باش چه پاسخ می‌دهند (نمل/۲۸). [ملکه سبأ گفت:] من هدیه‌ای به سوی آنان خواهم فرستاد پس منتظر می‌مانم با چه [پاسخی] باز می‌گردند (نمل/۳۵).

به‌راستی ما قرآن را به زبان تو آسان کردیم، باشد که آنان یادآور شوند پس منتظر باش که آنان هم منتظر هستند (دخان/۵۸-۵۹). از آنان روی برتاب و منتظر باش که آنان نیز در انتظار هستند (سجده/۳۰). منتظر روزی باش تا آسمان دودی برآورد که مردم را فرا گیرد. این عذابی دردناک است (دخان/۱۰-۱۱). به کسانی که ایمان نمی‌آورند، بگو، با هر چه در توان دارید عمل کنید، ما نیز عمل می‌کنیم. منتظر باشید که ما هم منتظر هستیم (هود/۱۲۱-۱۲۲). آیا می‌گویند: شاعری است که مرگ او را انتظار می‌کشیم؟ بگو، منتظر باشید که من هم با شما از منتظران هستم (طور/۳۰-۳۱). می‌گویند: چرا از سوی پروردگارش نشانه‌ای بر او نازل نمی‌شود؟ بگو، غیب تنها نزد خدا است پس منتظر باشید که من هم با شما از منتظران هستم (یونس/۲۰).

اگر ما  آنان را پیش از این، با عذابی هلاک می‌کردیم، می‌گفتند: پروردگارا، چرا برای ما پیامبری نفرستادی تا پیش از آن‌که خوار و رسوا شویم از نشانه‌های تو پیروی کنیم؟ بگو، همگی منتظر هستیم پس منتظر باشید، به‌زودی خواهید دانست که چه کسانی یاران راه راست هستند و چه کسانی هدایت‌یافته هستند (طه/۱۳۴-۱۳۵). با سوگندهای سخت خود، به خدا سوگند یاد کردند که اگر بیم‌دهنده‌ای برای آنان بیاید، بی‌گمان از هر یک از امّت‌های دیگر هدایت یافته‌تر خواهند بود ولی آن‌گاه که بیم‌دهنده‌ای برای آنان آمد، جز بر نفرت آنان نیفزود. زیرا آنان در زمین استکبار ورزیدند و نیرنگ بد [زدند] و نیرنگ بد جز صاحب خود را فرا نگیرد پس آیا جز سنّت پیشینیان را انتظار می‌برند؟ هرگز برای سنّت خدا تغییری نخواهی یافت و هرگز برای سنّت خدا دگرگونی نخواهی یافت (فاطر/۴۲-۴۳). آیا آنان جز مانند روزهای کسانی که پیش از آنها گذشتند را انتظار می‌برند؟ بگو، منتظر باشید که من هم با شما از منتظران هستم سپس فرستادگان خود و کسانى را که ایمان آوردند، نجات می‌دهیم. این‌گونه حقی است بر ما که مومنان را نجات دهیم (یونس/۱۰۲-۱۰۳). آیا آنان جز تأویل آن (قرآن) را انتظار دارند؟ روزی که تأویل آن بیاید، کسانی که پیش از آن، آن را فراموش کرده بودند، می‌گویند: بی‌گمان فرستادگان پروردگارمان حق را آوردند پس آیا ما شفیعانی داریم که برای ما شفاعت کنند یا بازگردانده می‌شویم تا غیر از آن‌چه انجام می‌دادیم، انجام دهیم؟ آنان به خود زیان زدند و آن‌چه می‌بافتند، از آنان گم شد (اعراف/۵۳). آیا آنان جز این انتظار دارند که فرشتگان به سوی آنان بیایند یا فرمان پروردگار تو بیاید؟ کسانی که پیش از آنان بودند نیز چنین کردند. خدا به آنان ستم نکرد بلکه آنان به خود ستم کردند پس بدی‌هایى که کردند، به آنان رسید و آن‌چه مسخره ‏اش مى ‏کردند، آنان را فرا گرفت (نحل/۳۳-۳۴). آیا جز این انتظار دارند که فرشتگان به سوی آنان بیایند یا پروردگار تو بیاید یا برخی از نشانه‌های پروردگار تو بیاید؟ روزی که برخی از آیات پروردگارت بیاید، ایمان کسی که پیش از آن، ایمان نیاورده یا در ایمان خود خیری فراهم نکرده است، سودی ندارد. بگو، منتظر باشید که ما نیز منتظر هستیم (انعام/۱۵۸). آیا جز این انتظار دارند که خدا و فرشتگان در سایه‌هایی از ابر بر آنان درآیند و کار پایان یابد؟ امور به خدا بازگردانده می‌شود (بقره/۲۱۰). آیا جز این انتظار دارند که قیامت ناگهان بر آنان فرا رسد؟ به‌راستی نشانه‌های آن آمده است پس هنگامی که بر آنان فرا رسد پس یادآوری آنان، چگونه است (محمّد/۱۸)؟ می‌گویند: اگر راست می‌گویید این وعده چه موقع فرا خواهد رسید؟ جز یک صیحه را انتظار نمی‌برند که آنان را در حالی‌که می‌ستیزند، فرا می‌گیرد (یس/۴۸-۴۹).

[منافقان] کسانی هستند که در انتظار [فرجام کار] شما هستند پس اگر برای شما پیروزی از جانب خدا پیش بیاید، گویند: آیا ما با شما نبودیم و اگر کافران را بهره‌ای فرا رسد، [به آنان] گویند: آیا ما بر شما مسلّط نیستیم و شما را از [گزند] مومنان بازنداشتیم؟ پس خدا میان شما حکم خواهد کرد. خدا هرگز برای کافران راهی [برای تسلّط] بر مومنان قرار نداده است (نساء/۱۴۱). بگو، آیا برای ما جز یکی از دو نیکی (پیروزی یا شهادت) را انتظار می‌برید؟ ولی ما انتظار داریم که خدا از جانب خود یا به دستان ما عذابی به شما برساند پس منتظر باشید که ما نیز با شما منتظر هستیم (توبه/۵۲). برخی از بادیه‌نشینان، آن‌چه انفاق می‌کنند را خسارتی می‌دانند و برای شما پیشامدها را انتظار می‌برند، پیشامد بد، برای آنان است. خدا شنوای دانا است (توبه/۹۸). ای کسانی که ایمان آورده‌اید، به خانه‌های پیامبر وارد نشوید مگر آن‌که برای طعامی به شما اجازه داده شود، بدون آن‌که منتظر آماده‌شدن غذا باشید پس هنگامی که دعوت شدید، وارد شوید سپس آنگاه که غذا خوردید، پراکنده شوید و به گفت‌وگو سرگرم نشوید (احزاب/۵۳).

کسانی از شما که می‌میرند و زنانی بر جای می‌گذارند، آن زنان باید چهار ماه و ده روز انتظار کشند. آن‌گاه که عدّه خود را به پایان رساندند، در آن‌چه آنان به طور پسندیده درباره خود انجام دهند، بر شما گناهی نیست. خدا به آن‌چه انجام می‌دهید، آگاه است (بقره/۲۳۴). زنان طلاق داده شده، مدّت سه پاکى انتظار کشند … اگر آن دو قصد اصلاح داشتند، شوهرانشان به بازگرداندن آنان در این مدّت، سزاوارتر هستند (بقره/۲۲۸).

از میان آنان (اهل کتاب) گروه‌ها اختلاف کردند پس وای بر کسانی که ستم کردند، از عذاب روزی دردناک. آیا آنان جز قیامت را انتظار می‌برند که ناگهان در حالی‌که بی‌خبر هستند، بر آنان فرا رسد (زخرف/۶۵-۶۶)؟

در صور دمیده می‌شود پس هر کس در آسمان‌ها و هر کس در زمین است جز آن که خدا بخواهد، بیهوش می‌افتد سپس بار دیگر در آن دمیده می‌شود پس به ناگاه آنان قیام می‌کنند و منتظر می‌مانند (زمر/۶۸). جز این نیست که آن (قیامت) یک صیحه است و ناگاه آنان منتظر می‌مانند و می‌گویند: ای وای بر ما، این روز جزا است (صافّات/۱۹-۲۰). [آن روز منافقان] مومنان را ندا می‌دهند که آیا ما با شما نبودیم؟ می‌گویند: آری، ولی شما خود را به فتنه افکندید و منتظر ماندید و به شک افتادید. آرزوها شما را فریب داد تا فرمان خدا آمد. آن فریبکار شما را درباره خدا فریب داد پس امروز نه از شما و نه از کسانی که کفر ورزیدند عوضی نمی‌گیرند. جایگاه شما آتش است (حدید/۱۴-۱۵).

مهلت

الانتظار

 

 

 

 

 

 

مِنَ الْمُؤْمِنِينَ رِجَالٌ صَدَقُوا مَا عَاهَدُوا اللَّهَ عَلَيْهِ فَمِنْهُم مَّن قَضَى نَحْبَهُ وَ مِنْهُم مَّن يَنتَظِرُ وَ مَا بَدَّلُوا تَبْدِيلًا* لِيَجْزِيَ اللَّهُ الصَّادِقِينَ بِصِدْقِهِمْ وَ يُعَذِّبَ الْمُنَافِقِينَ إِن شَاء أَوْ يَتُوبَ عَلَيْهِمْ إِنَّ اللَّهَ كَانَ غَفُورًا رَّحِيمًا (احزاب/۲۳-۲۴)

 

قُلْ إِن كَانَ آبَاؤُكُمْ وَ أَبْنَآؤُكُمْ وَ إِخْوَانُكُمْ وَ أَزْوَاجُكُمْ وَ عَشِيرَتُكُمْ وَ أَمْوَالٌ اقْتَرَفْتُمُوهَا وَ تِجَارَةٌ تَخْشَوْنَ كَسَادَهَا وَ مَسَاكِنُ تَرْضَوْنَهَا أَحَبَّ إِلَيْكُم مِّنَ اللّهِ وَ رَسُولِهِ وَ جِهَادٍ فِي سَبِيلِهِ فَتَرَبَّصُواْ حَتَّى يَأْتِيَ اللّهُ بِأَمْرِهِ وَ اللّهُ لاَ يَهْدِي الْقَوْمَ الْفَاسِقِينَ (توبه/۲۴)

 

إِن كُلٌّ إِلَّا كَذَّبَ الرُّسُلَ فَحَقَّ عِقَابِ* وَ مَا يَنظُرُ هَؤُلَاء إِلَّا صَيْحَةً وَاحِدَةً مَّا لَهَا مِن فَوَاقٍ (ص/۱۴-۱۵)

 

[قال الملا الذین کفروا من قوم نوح] إِنْ هُوَ إِلَّا رَجُلٌ بِهِ جِنَّةٌ فَتَرَبَّصُوا بِهِ حَتَّى حِينٍ (مومنون/۲۵)

قَالَ [هود لقومه] قَدْ وَقَعَ عَلَيْكُم مِّن رَّبِّكُمْ رِجْسٌ وَ غَضَبٌ أَتُجَادِلُونَنِي فِي أَسْمَاء سَمَّيْتُمُوهَا أَنتُمْ وَ آبَآؤكُم مَّا نَزَّلَ اللّهُ بِهَا مِن سُلْطَانٍ فَانتَظِرُواْ إِنِّي مَعَكُم مِّنَ الْمُنتَظِرِينَ* فَأَنجَيْنَاهُ وَ الَّذِينَ مَعَهُ بِرَحْمَةٍ مِّنَّا وَ قَطَعْنَا دَابِرَ الَّذِينَ كَذَّبُواْ بِآيَاتِنَا وَ مَا كَانُواْ مُؤْمِنِينَ (اعراف/۷۱-۷۲)

 

 

[قالنا لصالح] إِنَّا مُرْسِلُو النَّاقَةِ فِتْنَةً لَّهُمْ فَارْتَقِبْهُمْ وَ اصْطَبِرْ (قمر/۲۷) وَ فِي ثَمُودَ [آیة] إِذْ قِيلَ لَهُمْ تَمَتَّعُوا حَتَّى حِينٍ* فَعَتَوْا عَنْ أَمْرِ رَبِّهِمْ فَأَخَذَتْهُمُ الصَّاعِقَةُ وَ هُمْ يَنظُرُونَ (ذاریات/۴۳-۴۴)

 

[قال شعیب] وَ يَا قَوْمِ اعْمَلُواْ عَلَى مَكَانَتِكُمْ إِنِّي عَامِلٌ سَوْفَ تَعْلَمُونَ مَن يَأْتِيهِ عَذَابٌ يُخْزِيهِ وَ مَنْ هُوَ كَاذِبٌ وَ ارْتَقِبُواْ إِنِّي مَعَكُمْ رَقِيبٌ (هود/۹۳)

 

 

فَأَصْبَحَ [موسی] فِي الْمَدِينَةِ خَائِفًا يَتَرَقَّبُ فَإِذَا الَّذِي اسْتَنصَرَهُ بِالْأَمْسِ يَسْتَصْرِخُهُ قَالَ لَهُ مُوسَى إِنَّكَ لَغَوِيٌّ مُّبِينٌ (قصص/۱۸) فَخَرَجَ مِنْهَا خَائِفًا يَتَرَقَّبُ قَالَ رَبِّ نَجِّنِي مِنَ الْقَوْمِ الظَّالِمِينَ (قصص/۲۱)

 

[قال سلیمان لهدهد] اذْهَب بِّكِتَابِي هَذَا فَأَلْقِهْ إِلَيْهِمْ ثُمَّ تَوَلَّ عَنْهُمْ فَانظُرْ مَاذَا يَرْجِعُونَ (نمل/۲۸) [قال امراة تملک السبأ] إِنِّي مُرْسِلَةٌ إِلَيْهِم بِهَدِيَّةٍ فَنَاظِرَةٌ بِمَ يَرْجِعُ الْمُرْسَلُونَ (نمل/۳۵)

 

فَإِنَّمَا يَسَّرْنَاهُ بِلِسَانِكَ لَعَلَّهُمْ يَتَذَكَّرُونَ* فَارْتَقِبْ إِنَّهُم مُّرْتَقِبُونَ (دخان/۵۸-۵۹) فَأَعْرِضْ عَنْهُمْ وَ انتَظِرْ إِنَّهُم مُّنتَظِرُونَ (سجده/۳۰) فَارْتَقِبْ يَوْمَ تَأْتِي السَّمَاء بِدُخَانٍ مُّبِينٍ* يَغْشَى النَّاسَ هَذَا عَذَابٌ أَلِيمٌ (دخان/۱۰-۱۱) وَ قُل لِّلَّذِينَ لاَ يُؤْمِنُونَ اعْمَلُواْ عَلَى مَكَانَتِكُمْ إِنَّا عَامِلُونَ* وَ انتَظِرُوا إِنَّا مُنتَظِرُونَ (هود/۱۲۱-۱۲۲) أَمْ يَقُولُونَ شَاعِرٌ نَّتَرَبَّصُ بِهِ رَيْبَ الْمَنُونِ* قُلْ تَرَبَّصُوا فَإِنِّي مَعَكُم مِّنَ الْمُتَرَبِّصِينَ (طور/۳۰-۳۱) وَ يَقُولُونَ لَوْلاَ أُنزِلَ عَلَيْهِ آيَةٌ مِّن رَّبِّهِ فَقُلْ إِنَّمَا الْغَيْبُ لِلّهِ فَانْتَظِرُواْ إِنِّي مَعَكُم مِّنَ الْمُنتَظِرِينَ (یونس/۲۰)

 

 

وَ لَوْ أَنَّا أَهْلَكْنَاهُم بِعَذَابٍ مِّن قَبْلِهِ لَقَالُوا رَبَّنَا لَوْلَا أَرْسَلْتَ إِلَيْنَا رَسُولًا فَنَتَّبِعَ آيَاتِكَ مِن قَبْلِ أَن نَّذِلَّ وَ نَخْزَى* قُلْ كُلٌّ مُّتَرَبِّصٌ فَتَرَبَّصُوا فَسَتَعْلَمُونَ مَنْ أَصْحَابُ الصِّرَاطِ السَّوِيِّ وَ مَنِ اهْتَدَى (طه/۱۳۴-۱۳۵) وَ أَقْسَمُوا بِاللَّهِ جَهْدَ أَيْمَانِهِمْ لَئِن جَاءهُمْ نَذِيرٌ لَّيَكُونُنَّ أَهْدَى مِنْ إِحْدَى الْأُمَمِ فَلَمَّا جَاءهُمْ نَذِيرٌ مَّا زَادَهُمْ إِلَّا نُفُورًا* اسْتِكْبَارًا فِي الْأَرْضِ وَ مَكْرَ السَّيِّئِ وَ لَا يَحِيقُ الْمَكْرُ السَّيِّئُ إِلَّا بِأَهْلِهِ فَهَلْ يَنظُرُونَ إِلَّا سُنَّتَ الْأَوَّلِينَ فَلَن تَجِدَ لِسُنَّتِ اللَّهِ تَبْدِيلًا وَ لَن تَجِدَ لِسُنَّتِ اللَّهِ تَحْوِيلًا (فاطر/۴۲-۴۳) فَهَلْ يَنتَظِرُونَ إِلاَّ مِثْلَ أَيَّامِ الَّذِينَ خَلَوْاْ مِن قَبْلِهِمْ قُلْ فَانتَظِرُواْ إِنِّي مَعَكُم مِّنَ الْمُنتَظِرِينَ* ثُمَّ نُنَجِّي رُسُلَنَا وَ الَّذِينَ آمَنُواْ كَذَلِكَ حَقًّا عَلَيْنَا نُنجِ الْمُؤْمِنِينَ (یونس/۱۰۲-۱۰۳) هَلْ يَنظُرُونَ إِلاَّ تَأْوِيلَهُ يَوْمَ يَأْتِي تَأْوِيلُهُ يَقُولُ الَّذِينَ نَسُوهُ مِن قَبْلُ قَدْ جَاءتْ رُسُلُ رَبِّنَا بِالْحَقِّ فَهَل لَّنَا مِن شُفَعَاء فَيَشْفَعُواْ لَنَا أَوْ نُرَدُّ فَنَعْمَلَ غَيْرَ الَّذِي كُنَّا نَعْمَلُ قَدْ خَسِرُواْ أَنفُسَهُمْ وَ ضَلَّ عَنْهُم مَّا كَانُواْ يَفْتَرُونَ (اعراف/۵۳) هَلْ يَنظُرُونَ إِلاَّ أَن تَأْتِيَهُمُ الْمَلائِكَةُ أَوْ يَأْتِيَ أَمْرُ رَبِّكَ كَذَلِكَ فَعَلَ الَّذِينَ مِن قَبْلِهِمْ وَ مَا ظَلَمَهُمُ اللّهُ وَلكِن كَانُواْ أَنفُسَهُمْ يَظْلِمُونَ* فَأَصَابَهُمْ سَيِّئَاتُ مَا عَمِلُواْ وَ حَاقَ بِهِم مَّا كَانُواْ بِهِ يَسْتَهْزِئُونَ (نحل/۳۳-۳۴) هَلْ يَنظُرُونَ إِلاَّ أَن تَأْتِيهُمُ الْمَلآئِكَةُ أَوْ يَأْتِيَ رَبُّكَ أَوْ يَأْتِيَ بَعْضُ آيَاتِ رَبِّكَ يَوْمَ يَأْتِي بَعْضُ آيَاتِ رَبِّكَ لاَ يَنفَعُ نَفْسًا إِيمَانُهَا لَمْ تَكُنْ آمَنَتْ مِن قَبْلُ أَوْ كَسَبَتْ فِي إِيمَانِهَا خَيْرًا قُلِ انتَظِرُواْ إِنَّا مُنتَظِرُونَ (انعام/۱۵۸) هَلْ يَنظُرُونَ إِلاَّ أَن يَأْتِيَهُمُ اللّهُ فِي ظُلَلٍ مِّنَ الْغَمَامِ وَ الْمَلآئِكَةُ وَ قُضِيَ الأَمْرُ وَ إِلَى اللّهِ تُرْجَعُ الأمُورُ (بقره/۲۱۰) فَهَلْ يَنظُرُونَ إِلَّا السَّاعَةَ أَن تَأْتِيَهُم بَغْتَةً فَقَدْ جَاء أَشْرَاطُهَا فَأَنَّى لَهُمْ إِذَا جَاءتْهُمْ ذِكْرَاهُمْ (محمّد/۱۸) وَ يَقُولُونَ مَتَى هَذَا الْوَعْدُ إِن كُنتُمْ صَادِقِينَ* مَا يَنظُرُونَ إِلَّا صَيْحَةً وَاحِدَةً تَأْخُذُهُمْ وَ هُمْ يَخِصِّمُونَ (یس/۴۸-۴۹)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[المنافقون] الَّذِينَ يَتَرَبَّصُونَ بِكُمْ فَإِن كَانَ لَكُمْ فَتْحٌ مِّنَ اللّهِ قَالُواْ أَلَمْ نَكُن مَّعَكُمْ وَ إِن كَانَ لِلْكَافِرِينَ نَصِيبٌ قَالُواْ أَلَمْ نَسْتَحْوِذْ عَلَيْكُمْ وَ نَمْنَعْكُم مِّنَ الْمُؤْمِنِينَ فَاللّهُ يَحْكُمُ بَيْنَكُمْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ وَ لَن يَجْعَلَ اللّهُ لِلْكَافِرِينَ عَلَى الْمُؤْمِنِينَ سَبِيلًا (نساء/۱۴۱) قُلْ هَلْ تَرَبَّصُونَ بِنَا إِلاَّ إِحْدَى الْحُسْنَيَيْنِ وَ نَحْنُ نَتَرَبَّصُ بِكُمْ أَن يُصِيبَكُمُ اللّهُ بِعَذَابٍ مِّنْ عِندِهِ أَوْ بِأَيْدِينَا فَتَرَبَّصُواْ إِنَّا مَعَكُم مُّتَرَبِّصُونَ (توبه/۵۲) وَ مِنَ الأَعْرَابِ مَن يَتَّخِذُ مَا يُنفِقُ مَغْرَمًا وَ يَتَرَبَّصُ بِكُمُ الدَّوَائِرَ عَلَيْهِمْ دَآئِرَةُ السَّوْءِ وَ اللّهُ سَمِيعٌ عَلِيمٌ (توبه/۹۸) يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَدْخُلُوا بُيُوتَ النَّبِيِّ إِلَّا أَن يُؤْذَنَ لَكُمْ إِلَى طَعَامٍ غَيْرَ نَاظِرِينَ إِنَاهُ وَلَكِنْ إِذَا دُعِيتُمْ فَادْخُلُوا فَإِذَا طَعِمْتُمْ فَانتَشِرُوا وَ لَا مُسْتَأْنِسِينَ لِحَدِيثٍ  (احزاب/۵۳)

 

 

 

 

وَ الَّذِينَ يُتَوَفَّوْنَ مِنكُمْ وَ يَذَرُونَ أَزْوَاجًا يَتَرَبَّصْنَ بِأَنفُسِهِنَّ أَرْبَعَةَ أَشْهُرٍ وَ عَشْرًا فَإِذَا بَلَغْنَ أَجَلَهُنَّ فَلاَ جُنَاحَ عَلَيْكُمْ فِيمَا فَعَلْنَ فِي أَنفُسِهِنَّ بِالْمَعْرُوفِ وَ اللّهُ بِمَا تَعْمَلُونَ خَبِيرٌ (بقره/۲۳۴) وَ الْمُطَلَّقَاتُ يَتَرَبَّصْنَ بِأَنفُسِهِنَّ ثَلاَثَةَ قُرُوَءٍ… وَ بُعُولَتُهُنَّ أَحَقُّ بِرَدِّهِنَّ فِي ذَلِكَ إِنْ أَرَادُواْ إِصْلاَحًا (بقره/۲۲۸)

 

 

فَاخْتَلَفَ الْأَحْزَابُ مِن بَيْنِهِمْ (اهل‌الکتاب) فَوَيْلٌ لِّلَّذِينَ ظَلَمُوا مِنْ عَذَابِ يَوْمٍ أَلِيمٍ* هَلْ يَنظُرُونَ إِلَّا السَّاعَةَ أَن تَأْتِيَهُم بَغْتَةً وَ هُمْ لَا يَشْعُرُونَ (زخرف/۶۵-۶۶)

 

وَ نُفِخَ فِي الصُّورِ فَصَعِقَ مَن فِي السَّمَاوَاتِ وَ مَن فِي الْأَرْضِ إِلَّا مَن شَاء اللَّهُ ثُمَّ نُفِخَ فِيهِ أُخْرَى فَإِذَا هُم قِيَامٌ يَنظُرُونَ (زمر/۶۸) فَإِنَّمَا هِيَ زَجْرَةٌ وَاحِدَةٌ فَإِذَا هُمْ يَنظُرُونَ* وَ قَالُوا يَا وَيْلَنَا هَذَا يَوْمُ الدِّينِ (صافّات/۱۹-۲۰) [يومئذ المنافقون] يُنَادُونَهُمْ (المومنین) أَلَمْ نَكُن مَّعَكُمْ قَالُوا بَلَى وَلَكِنَّكُمْ فَتَنتُمْ أَنفُسَكُمْ وَ تَرَبَّصْتُمْ وَ ارْتَبْتُمْ وَ غَرَّتْكُمُ الْأَمَانِيُّ حَتَّى جَاء أَمْرُ اللَّهِ وَ غَرَّكُم بِاللَّهِ الْغَرُورُ* فَالْيَوْمَ لَا يُؤْخَذُ مِنكُمْ فِدْيَةٌ وَ لَا مِنَ الَّذِينَ كَفَرُوا مَأْوَاكُمُ النَّارُ هِيَ مَوْلَاكُمْ وَ بِئْسَ الْمَصِيرُ (حدید/۱۴-۱۵)