طور

 

طور، نام کوهی، این واژه ۱۰ بار و آیاتی که این مفهوم را دارد، آمده است.

چکیده: خدا به طور و طور سینین سوگند یاد کرده است. درختی که از طور سینا بیرون می‌آید روغن و خورشی برای خورندگان است. موسی از جانب طور، آتشی دید. به او  از جانب راست طور، ندا داده شد. خدا طور را به سبب پیمان بنی‌اسرائیل بر فرازشان برافراشت. با آنان در کنار راست طور وعده کرد.

سوگند به طور (طور/۱). سوگند به طور سینین (تین/۲).

از آسمان آبی به اندازه نازل کردیم … و درختی را که از طور سینا بیرون می‌آید، [پدید آوردیم] که روغن و خورشی برای خورندگان است (مومنون/۱۸-۲۰).

هنگامی که موسی آن مدّت (قرارداد با شعیب) را به پایان رسانید و با اهل خود حرکت کرد، از جانب طور، آتشی دید. به اهل خود گفت: بمانید که من آتشی دیدم شاید از آن خبری یا شعله‌ای از آتش برای شما بیاورم تا خود را گرم کنید. هنگامی که به آتش رسید، از جانب راست آن وادی، در آن جایگاه مبارک، از درخت ندا داده شد که ای موسی، به‌راستی منم خدا، پروردگار جهانیان (قصص/۲۹-۳۰). از جانب راست طور، موسی را ندا دادیم و او را نجواکنان مقرّب کردیم (مریم/۵۲).

طور را به سبب پیمان آنان (بنی اسرائیل) بر فرازشان بلند کردیم (نساء/۱۵۴). از شما پیمان گرفتیم و طور را  بر فراز شما بلند کردیم و [گفتیم:] آن‌چه را به شما دادیم، با قوّت بگیرید و بشنوید. گفتند: شنیدیم و نافرمانی کردیم (بقره/۹۳). از شما پیمان گرفتیم و طور را بالای سرتان بلند کردیم که آن‌چه را به شما دادیم، با قوّت بگیرید و آن‌چه را در آن است به یاد آورید، باشد که تقوا پیشه کنید (بقره/۶۳). کوه را بر فراز آنان برافراشتیم گویی آن سایبانی است. آنان گمان کردند که بر آنان خواهد افتاد [و گفتیم:] آن‎‌چه به شما داده‌ایم با قوّت بگیرید و آن‌چه را در آن است، به یاد آورید باشد که تقوا پیشه کنید (اعراف/۱۷۱). سپس شما بعد از آن، روی برتافتید. اگر فضل خدا و رحمت او بر شما نبود، بدون‌ تردید از زیانکاران می‌شدید (بقره/۶۴). ای بنی‌اسرائیل، در حقیقت ما شما را از دشمنانتان نجات دادیم و با شما در کنار راست طور وعده گذاشتیم (طه/۸۰).

تو در کنار طور نبودی هنگامی که [موسی را] را ندا دادیم ولی رحمتی از پروردگار تو است تا قومی را که هیچ انذاردهنده‌ای قبل از تو برای آنان نیامده است، انذار دهی باشد که متذکّر شوند (قصص/۴۶).

کوه، موسی

طور

 

 

 

 

 

وَ الطُّورِ (طور/۱) وَ طُورِ سِينِينَ (تین/۲)

وَ أَنزَلْنَا مِنَ السَّمَاءِ مَاءً بِقَدَرٍ …وَ شَجَرَةً تَخْرُجُ مِن طُورِ سَيْنَاء تَنبُتُ بِالدُّهْنِ وَ صِبْغٍ لِّلْآكِلِينَ (مومنون/۱۸-۲۰)

 

فَلَمَّا قَضَى مُوسَى لْأَجَلَ وَ سَارَ بِأَهْلِهِ آنَسَ مِن جَانِبِ الطُّورِ نَارًا قَالَ لِأَهْلِهِ امْكُثُوا إِنِّي آنَسْتُ نَارًا لَّعَلِّي آتِيكُم مِّنْهَا بِخَبَرٍ أَوْ جَذْوَةٍ مِنَ النَّارِ لَعَلَّكُمْ تَصْطَلُونَ* فَلَمَّا أَتَاهَا نُودِي مِن شَاطِئِ الْوَادِي الْأَيْمَنِ فِي الْبُقْعَةِ الْمُبَارَكَةِ مِنَ الشَّجَرَةِ أَن يَا مُوسَى إِنِّي أَنَا اللَّهُ رَبُّ الْعَالَمِينَ (قصص/۲۹-۳۰) وَ نَادَيْنَاهُ مِن جَانِبِ الطُّورِ الْأَيْمَنِ وَ قَرَّبْنَاهُ نَجِيًّا (مریم/۵۲)

 

 

وَ رَفَعْنَا فَوْقَهُمُ (بنی‌اسرائیل) الطُّورَ بِمِيثَاقِهِمْ (نساء/۱۵۴) وَ إِذْ أَخَذْنَا مِيثَاقَكُمْ وَ رَفَعْنَا فَوْقَكُمُ الطُّورَ خُذُواْ مَا آتَيْنَاكُم بِقُوَّةٍ وَ اسْمَعُواْ قَالُواْ سَمِعْنَا وَ عَصَيْنَا (بقره/۹۳) وَ إِذْ أَخَذْنَا مِيثَاقَكُمْ وَ رَفَعْنَا فَوْقَكُمُ الطُّورَ خُذُواْ مَا آتَيْنَاكُم بِقُوَّةٍ وَ اذْكُرُواْ مَا فِيهِ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ (بقره/۶۳) وَ إِذ نَتَقْنَا الْجَبَلَ فَوْقَهُمْ كَأَنَّهُ ظُلَّةٌ وَ ظَنُّواْ أَنَّهُ وَاقِعٌ بِهِمْ خُذُواْ مَا آتَيْنَاكُم بِقُوَّةٍ وَ اذْكُرُواْ مَا فِيهِ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ (اعراف/۱۷۱) ثُمَّ تَوَلَّيْتُم مِّن بَعْدِ ذَلِكَ فَلَوْلاَ فَضْلُ اللَّهِ عَلَيْكُمْ وَ رَحْمَتُهُ لَكُنتُم مِّنَ الْخَاسِرِينَ (بقره/۶۴) يَا بَنِي إِسْرَائِيلَ قَدْ أَنجَيْنَاكُم مِّنْ عَدُوِّكُمْ وَ وَاعَدْنَاكُمْ جَانِبَ الطُّورِ الْأَيْمَنَ (طه/۸۰)

 

 

 

 

وَ مَا كُنتَ بِجَانِبِ الطُّورِ إِذْ نَادَيْنَا وَلَكِن رَّحْمَةً مِّن رَّبِّكَ لِتُنذِرَ قَوْمًا مَّا أَتَاهُم مِّن نَّذِيرٍ مِّن قَبْلِكَ لَعَلَّهُمْ يَتَذَكَّرُونَ (قصص/۴۶)

 

 

برچسب‌ها: