زینت

 

زینت، این مفهوم از مادّه «ز ی ن» ۴۶ بار، «س و ل» ۴ بار  و «ح ل ی» ۴ بار آمده است.

چکیده: ما آسمان دنیا را زینت دادیم. آن‌چه را بر روی زمین است، زینتی برای آن قرار دادیم تا مردم را بیازماییم. زندگی دنیا زینت است. هر ‌چه به شما داده شده و مال و فرزندان، زینت زندگی دنیا هستند. چارپایان زینتی برای شما هستند. دوستی خواستنی‌ها برای مردم زینت داده شده است. کسانی که دنیا و زینت آن را بخواهند، پاداش کارهایشان را در آنجا به طور کامل به آنها می‌دهیم و در آخرت آتش دارند. در هر مسجدی زینت خود را برگیرید. زینت‌هایی را که خدا برای شما قرار داده، حرام نکنید. زنان باایمان زینت‌های خود را آشکار نکنند جز برای محارم خود. برای هر امّتی اعمال آنان را زینت دادیم. کسانی که به آخرت ایمان ندارند، اسرافکاران، کافران و مشرکان اعمالشان زینت داده شده است. شیطان اعمال امّت‌های پیشین و کسانی که پس از آن‌که هدایت بر آنها روشن شد پشت کردند، را برای آنها زینت داد. ابلیس گفت: در زمین برای بندگانت زینت می‌دهم و آنها را گمراه می‌کنم مگر بندگان خالص تو را. بهشتیان با دستبندهایی از طلا، مروارید و نقره زینت داده می‌شوند.

به‌یقین ما در آسمان، برج‌هایی قرار دادیم و آن را برای تماشاگران زینت دادیم (حجر/۱۶). آسمان دنیا را به چراغ‌ها زینت دادیم (فصّلت/۱۲). بی‌تردید آسمان دنیا را به چراغ‌ها زینت دادیم و آن را مایه طرد شیطان‌ها قرار دادیم (ملک/۵). ما آسمان دنیا را به زینت ستارگان زینت دادیم (صافّات/۶). مگر به آسمان بالای سرشان ننگریسته‌اند که چگونه آن را بنا کردیم و زینت داده‌ایم (ق/۶)؟

در حقیقت ما آن‌چه را بر روی زمین است، زینتی برای آن قرار دادیم تا آنها را بیازماییم که کدام‌یک از آنها بهتر عمل می‌کنند و ما آن‌چه را بر روی آن است، بی‌تردید بیابانی بی‌گیاه خواهیم کرد (کهف/۷-۸).

در حقیقت مَثَل زندگی دنیا همانند آبی است که از آسمان فرو فرستادیم پس گیاه زمین، از آن‌چه مردم و دام‌ها می‌خورند، با آن درآمیخت تا آن‌گاه که زمین زیور خود را برگرفت و زینت یافت و اهل آن پنداشتند بر آن قدرت دارند، شبی یا روزی فرمان ما آمد و آن را چنان درو کردیم که گویی دیروز وجود نداشته است. این‌گونه آیات را برای مردمی که تفکّر می‌کنند به روشنی بیان می‌کنیم (یونس/۲۴). بدانید که زندگی دنیا، در حقیقت بازی، سرگرمی، زینت، فخرفروشی بین شما و فزون‌جویی در اموال و فرزندان است (حدید/۲۰). هر آن‌چه به شما داده شده است، متاع زندگی دنیا و زینت آن است و آن‌‌چه نزد خداست بهتر و پایدارتر است آیا نمی‌اندیشند (قصص/۶۰)؟ مال و فرزندان زینت زندگی دنیا هستند و نیکی‌های ماندگار از نظر پاداش نزد پروردگارت بهتر و از نظر امید بهتر هستند (کهف/۴۶). اسبان، استران و الاغ‌ها را [آفرید] تا بر آنها سوار شوید و زینتی [برای شما باشد] (نحل/۸). دوستیِ خواستنی‌ها از زنان، پسران، اموال فراوان از طلا و نقره، اسب‌های نشاندار، دام‌ها و کشتزار برای مردم زینت داده شده است. این متاع زندگی دنیاست و فرجام نیکو نزد خداست (آل‌عمران/۱۴). به کسانی که زندگی دنیا و زینت آن را بخواهند، [جزای] کارهایشان را در آنجا به طور کامل به آنها می‌دهیم و به آنها در آنجا کم داده نخواهد شد. اینان کسانی هستند که در آخرت جز آتش بر آنها نخواهد بود. آن‌چه در آنجا انجام داده‌اند، به هدر رفته و آن‌چه انجام داده‌اند، باطل شده است (هود/۱۵-۱۶).

ای فرزندان آدم، در هر مسجدی (یا هنگام نماز)، زینت خود را برگیرید. بخورید، بیاشامید و اسراف نکنید زیرا او اسرافکاران را دوست ندارد. بگو، زینت‌هایی را که خدا برای بندگان خود بیرون آورده و روزی‌های پاکیزه را چه کسی حرام کرده است؟ بگو، این در زندگی دنیا برای کسانی است که ایمان آورده‌اند و روز قیامت خاصّ آنها می‌باشد. این‌گونه آیات را برای گروهی که می‌دانند به روشنی بیان می‌کنیم (اعراف/۳۱-۳۲). به زنان باایمان بگو، … زینت‌های خود را آشکار نکنند مگر آن‌چه از آن را که پیداست. باید روسری‌های خود را بر گردن خود اندازند و زینت‌های خود را جز برای شوهران، پدران، پدران شوهران، پسران، پسران شوهران، برادران، پسران برادران، پسران خواهران خود یا زنان [هم‌کیش] خود، کنیزانشان یا خدمتکاران مرد که [از زن] بی‌نیاز هستند یا کودکانی که بر شرمگاه زنان آگاه نشده‌اند، آشکار نکنند و پاهای خود را [چنان بر زمین] نکوبند تا آن‌چه از زینت‌هایشان پنهان می‌کنند، معلوم گردد. اى مؤمنان، همگى به درگاه خدا توبه کنید تا رستگار شوید (نور/۳۱). بر زنان از کار افتاده‌ای که امید ازدواج ندارند، گناهی نیست که پوشش خود را کنار گذارند، بدون این‌که زینتی را آشکار کنند و عفت ورزیدن برای آنها بهتر است. خدا شنوای داناست (نور/۶۰).

چون به انسان آسیبی رسد، ما را به پهلو خوابیده، نشسته یا ایستاده می‌خواند و چون گرفتاری او را برطرف کنیم، چنان است که گویی ما را برای گرفتاری که به او رسیده، نخوانده است. این‌گونه برای اسرافکاران آن‌چه انجام می‌دادند، زینت داده شده است (یونس/۱۲). زندگی دنیا برای کسانی که کافر شدند، زینت داده شده است و کسانی که ایمان آورده‌اند را مسخره می‌کنند حال آن که کسانی که تقوا پیشه بوده‌اند، در روز قیامت، بالاتر از آنها هستند (بقره/۲۱۲). برای خدا شریکانی قرار دادند. بگو، نام آنها را ببرید. آیا او را به آن‌چه در زمین است و او نمی‌داند، خبر می‌دهید یا سخنی سطحی می‌گویید؟ [چنین نیست] بلکه برای کسانی که کافر شده‌اند، نیرنگشان زینت داده شده است و از راه بازداشته شده‌اند. هر کس را خدا گمراه کند، هدایت‌کننده‌ای نخواهد داشت (رعد/۳۳). آیا کسی که مرده[دل] بود و زنده‌اش کردیم و برای او نوری قرار دادیم تا با آن در میان مردم راه برود، همانند کسی است که گویی گرفتار در تاریکی‌هاست و از آن بیرون‌آمدنی نیست؟ این‌گونه برای کافران آن‌چه انجام می‌دادند، زینت داده شده است (انعام/۱۲۲). کسانی را که غیر خدا می‌خوانند، دشنام ندهید زیرا آنان از روی دشمنی به نادانی خدا را دشنام خواهند داد. این‌گونه برای هر امّتی عمل آنان را زینت دادیم آنگاه بازگشت آنها به سوی پروردگارشان خواهد بود و آنها را از آن‌چه انجام می‌دادند، آگاه می‌کند (انعام/۱۰۸). بی‌گمان کسانی که پس از آن‌که هدایت بر آنها روشن شد پشت کردند، شیطان [کارهایشان را] برای آنها آراست و به آرزوهای دور انداخت (محمّد/۲۵). برای آنها (دشمنان خدا) همدمانی گذاشتیم. آن‌چه پیش رو و پشت سرشان بود، برای آنها زینت دادند و فرمان [عذاب] در میان امّت‌هایی از جن و انس که پیش از آنها به سر برده بودند، درباره ایشان تحقّق یافت. بی‌تردید آنها زیانکاران بودند (فصّلت/۲۵). [مشرکان] براى خدا از آن‌چه از کشت و دا‌م‌ها آفریده است، ‏سهمى گذاشتند و به پندار خود گفتند: این برای خداست و این از آنِ بتهای ما پس آن‌چه برای بتهای آنان بود، به خدا نمى ‏رسید و آن‌چه خاصّ خدا بود، به بتهای آنان مى ‏رسید. چه بد داورى مى‏ کنند. این‌گونه برای بسیاری از مشرکان، بتهای آنها، کشتن فرزندانشان را زینت دادند تا آنها را هلاک کنند و دینشان را برای آنان مشتبه گردانند. اگر خدا می‌خواست چنین نمی‌کردند پس آنان را با آن‌چه به دروغ می‌بافند، واگذار (انعام/۱۳۶-۱۳۷). کسانی که به آخرت ایمان ندارند، اعمالشان را برای آنها زینت دادیم تا سرگشته بمانند. آنان کسانی هستند که عذاب سختی برای آنها خواهد بود و در آخرت خود زیانکارترین هستند (نمل/۴-۵). آیا آن کس که بدیِ عملش برای او زینت داده شده است و آن را نیکو می‌بیند، [همانند مومن نیکوکار] است (فاطر/۸)؟ آیا کسی که بر حجّتی از جانب پروردگار خود است، همانند کسانی‌ هستند که کارهای بدِ آنها برایشان زینت داده شده و از هوس‌های خود پیروی کرده‌اند (محمّد/۱۴)؟

زینت- اقوام، [ابلیس] گفت: پروردگارا، به سبب آن‌که مرا گمراه کردی، من هم [همه چیز را]در زمین برای آنان زینت می‌دهم و همه را گمراه خواهم کرد مگر بندگان خالص شده تو از آنها (حجر/۳۹-۴۰).

عاد و ثمود را [هلاک کردیم]. بی‌تردید از سراهای آنها بر شما آشکار است. شیطان اعمال آنها را برایشان زینت داد و آنها را از راه باز داشت، با آن‌که بینا بودند (عنکبوت/۳۸).

[برادران یوسف] خونی دروغین را بر پیراهن او آوردند. [یعقوب] گفت: بلکه نفس شما امری [نادرست] را برای شما زینت داده است پس صبری زیبا [برای من بهتر است] (یوسف/۱۸). [بزرگ برادران یوسف گفت:] نزد پدرتان برگردید و بگویید: ای پدر ما، در حقیقت پسرت دزدی کرده … [یعقوب] گفت: بلکه نفس شما امری [نادرست] را برای شما زینت داده است پس صبری زیبا [برای من بهتر است] (یوسف/۸۱-۸۳).

[موسی به فرعونیان] گفت: موعد شما روز زینت باشد که مردم قبل از ظهر گرد آیند (طه/۵۹). فرعون گفت: ای هامان، برای من بنایی بلند بساز شاید به آن راه‌ها برسم. راه‌های آسمان‌ها تا از خدای موسی اطّلاع پیدا کنم. من او را دروغگو  می‌پندارم. این‌گونه برای فرعون بدیِ اعمال او زینت داده شد و از راه باز ماند (غافر/۳۶-۳۷). موسی گفت: پروردگارا، تو به فرعون و اشراف او در زندگی دنیا زینت و اموال داده‌ای، پروردگارا، تا [مردم را] از راه تو گمراه کنند. پروردگارا، اموال آنها را نابود کن و آنان را سخت‌دل گردان که ایمان نیاورند تا عذاب دردناک را ببینند (یونس/۸۸).

[قوم موسی] گفتند: ما به اختیار خود با تو خلاف وعده نکردیم ولی از زینت‌های قوم، بارهایی سنگین بر دوش داشتیم. آنها را افکندیم و سامری نیز همین‌گونه افکند پس برای آنان، پیکر گوساله‌ای که صدایی داشت، بیرون آورد. [او و پیروان او] گفتند: این خدای شما و خدای موسی است و [پیمان خدا را] فراموش کرد (طه/۸۷-۸۸). [سامری] گفت: به چیزی که [دیگران] به آن پی نبردند، پی بردم و از آن‌‎چه از رسول برجای مانده بود، مشتی برداشتم و آن را [در پیکر گوساله] افکندم. نفس من این‌گونه [این کار را] برای من آراست (طه/۹۶).

[قارون] با زینت خود بر قومش ظاهر شد. کسانی که خواستار زندگی دنیا بودند، گفتند: ای کاش همانند آن‌چه به قارون داده شده،ُ به ما هم داده می‌شد. به یقین او بهره بزرگی دارد. کسانی که دانش یافته بودند، گفتند: وای بر شما، برای کسی که ایمان آورده و کارهای شایسته کرده، پاداش خدا بهتر است و جز شکیبایان آن را نیابند. آنگاه [قارون را] با خانه‌اش در زمین فرو بردیم و گروهی نداشت تا در برابر خدا او را یاری کنند و نتوانست از خود دفاع کند. همان کسانی که دیروز آرزو داشتند به جای او باشند، صبح گفتند: وای مثل این‌که خدا روزی را بر هر کس از بندگان خود که بخواهد گشاده یا تنگ می‌گردادند. اگر خدا بر ما منّت ننهاده بود، ما را هم [به زمین] فرو برده بود. وای، گویی که کافران رستگار نمی‌شوند (قصص/۷۹-۸۲).

[هدهد گفت:] او (ملکه سبأ) و قوم او را چنین یافتم که به غیر خدا بر خورشید سجده می‌کنند و شیطان اعمال آنها را برای آنها زینت داده بود و آنان را از راه بازداشته بود پس آنها راه نیافته بودند. [چنین کرده بود] تا برای خدایی که نهان را در آسمان‌ها و زمین بیرون می‌آورد و آن‌چه را پنهان و آشکار می‌کنید می‌داند، سجده نکنند (نمل/۲۴-۲۵).

با کسانی که پروردگار خود را صبح و شام می‌خوانند و خشنودی او را می‌خواهند، شکیبایی کن و دیدگان خود را از آنها برنگیر تا زینت دنیا را بخواهی (کهف/۲۸). این‌گونه [که تو دشمنانی داری] برای هر پیامبری دشمنی از شیطان‌های انس و جن گماشتیم. بعضی از آنها به بعضی برای فریب، سخنان آراسته القا می‌کنند. اگر پروردگار تو می‌خواست چنین نمی‌کردند پس آنها را با آن‌چه به دروغ می‌بافند، واگذار (انعام/۱۱۲). سوگند به خدا که به سوی امّت‌های قبل از تو [رسولانی] فرستادیم پس شیطان اعمال آنها را برای آنها زینت داد و امروز سرپرست آنها اوست و برای آنها عذابی دردناک است (نحل/۶۳). چرا [امت‌های پیش از تو] هنگامی که سختی ما به آنها رسید، تضرّع نکردند؟ ولی دل‌هایشان سخت شد و شیطان آن‌چه را انجام می‌دادند، برای آنها زینت داده است (انعام/۴۳). ای پیامبر، به همسران خود بگو، اگر خواهان زندگی دنیا و زینت آن هستید، بیایید تا شما را بهره‌مند کنم و خوش و خرّم شما را رها کنم (احزاب/۲۸). بدانید که فرستاده خدا در میان شماست. اگر در بسیاری از کارها از شما پیروی کند، به یقین دچار زحمت می‌شوید لیکن خدا ایمان را برای شما دوست‌داشتنی گردانید و آن را در دل‌های شما زینت داد و کفر، پلیدکاری و سرکشی را در نظر شما ناخوشایند گردانید. آنان رشدیافتگان هستند (حجرات/۷).

بادیه‌نشینان برجای مانده [از جنگ] به‌زودی خواهند گفت: اموال و کسان ما، ما را گرفتار کردند. برای ما آمرزش بخواه … [چنان نبود] بلکه پنداشتید پیامبر و مومنان هرگز به خانه‌های خود برنخواهند گشت. این در دل‌های شما زینت داده شده بود. گمان بد کردید و شما مردمی شایسته هلاکت هستید (فتح/۱۱-۱۲).

[یاد کن] هنگامى را که شیطان اعمال آنان (مشرکان) را برایشان زینت داد و گفت: امروز هیچ کس از مردم بر شما پیروز نخواهد شد و من پناه شما هستم پس هنگامى که دو گروه یکدیگر را دیدند، [شیطان] به عقب برگشت و گفت: من از شما بیزارم. من چیزى را مى ‏بینم که شما نمى‏ بینید. من از خدا بیمناکم. خدا سخت‏ کیفر است (انفال/۴۸). جز این نیست که جابجا کردن [ماه هاى حرام] فزونى در کفر است که کافران با آن گمراه مى ‏شوند. یکسال آن را حلال مى‏ شمارند و یکسال آن را حرام مى ‏دانند تا با شماره ماه‌هایى که خدا حرام کرده است، موافق سازند. زشتی اعمال آنان برایشان زینت داده شده است. خدا گروه کافران را هدایت نمی‌کند (توبه/۳۷).

خدا کسانی را که ایمان آورده و کارهای شایسته کرده‌اند را در بهشت‌هایی داخل می‌کند که از زیر آن نهرها روان است. در آنجا با دستبندهایی از طلا و مروارید زینت داده می‌شوند (حج/۲۳). در آنجا با دستبندهایی از طلا زینت داده می‌شوند (کهف/۳۱). [نیکان در بهشت] با دستبندهایی از نقره زینت شده‌اند (انسان/۲۱). [آنان که در کارهای خیر به اذن خدا پیشگام هستند،] در آن (بهشت) با دستبندهایی از طلا و مروارید زینت داده می‌شوند (فاطر/۳۳).

زیور

الزّینة

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

وَ لَقَدْ جَعَلْنَا فِي السَّمَاء بُرُوجًا وَ زَيَّنَّاهَا لِلنَّاظِرِينَ (حجر/۱۶) وَ زَيَّنَّا السَّمَاء الدُّنْيَا بِمَصَابِيحَ (فصّلت/۱۲) وَ لَقَدْ زَيَّنَّا السَّمَاء الدُّنْيَا بِمَصَابِيحَ وَ جَعَلْنَاهَا رُجُومًا لِّلشَّيَاطِينِ وَ أَعْتَدْنَا لَهُمْ عَذَابَ السَّعِيرِ (ملک/۵) إِنَّا زَيَّنَّا السَّمَاء الدُّنْيَا بِزِينَةٍ الْكَوَاكِبِ (صافّات/۶) أَفَلَمْ يَنظُرُوا إِلَى السَّمَاء فَوْقَهُمْ كَيْفَ بَنَيْنَاهَا وَ زَيَّنَّاهَا (ق/۶)

 

إِنَّا جَعَلْنَا مَا عَلَى الْأَرْضِ زِينَةً لَّهَا لِنَبْلُوَهُمْ أَيُّهُمْ أَحْسَنُ عَمَلًا* وَ إِنَّا لَجَاعِلُونَ مَا عَلَيْهَا صَعِيدًا جُرُزًا (کهف/۷-۸)

 

إِنَّمَا مَثَلُ الْحَيَاةِ الدُّنْيَا كَمَاء أَنزَلْنَاهُ مِنَ السَّمَاء فَاخْتَلَطَ بِهِ نَبَاتُ الأَرْضِ مِمَّا يَأْكُلُ النَّاسُ وَ الأَنْعَامُ حَتَّىَ إِذَا أَخَذَتِ الأَرْضُ زُخْرُفَهَا وَ ازَّيَّنَتْ وَ ظَنَّ أَهْلُهَا أَنَّهُمْ قَادِرُونَ عَلَيْهَآ أَتَاهَا أَمْرُنَا لَيْلًا أَوْ نَهَارًا فَجَعَلْنَاهَا حَصِيدًا كَأَن لَّمْ تَغْنَ بِالأَمْسِ كَذَلِكَ نُفَصِّلُ الآيَاتِ لِقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ (یونس/۲۴) اعْلَمُوا أَنَّمَا الْحَيَاةُ الدُّنْيَا لَعِبٌ وَ لَهْوٌ وَ زِينَةٌ وَ تَفَاخُرٌ بَيْنَكُمْ وَ تَكَاثُرٌ فِي الْأَمْوَالِ وَ الْأَوْلَادِ (حدید/۲۰) وَ مَا أُوتِيتُم مِّن شَيْءٍ فَمَتَاعُ الْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَ زِينَتُهَا وَ مَا عِندَ اللَّهِ خَيْرٌ وَ أَبْقَى أَفَلَا تَعْقِلُونَ (قصص/۶۰) الْمَالُ وَ الْبَنُونَ زِينَةُ الْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَ الْبَاقِيَاتُ الصَّالِحَاتُ خَيْرٌ عِندَ رَبِّكَ ثَوَابًا وَ خَيْرٌ أَمَلًا (کهف/۴۶) وَ الْخَيْلَ وَ الْبِغَالَ وَ الْحَمِيرَ لِتَرْكَبُوهَا وَ زِينَةً (نحل/۸) زُيِّنَ لِلنَّاسِ حُبُّ الشَّهَوَاتِ مِنَ النِّسَاء وَ الْبَنِينَ وَ الْقَنَاطِيرِ الْمُقَنطَرَةِ مِنَ الذَّهَبِ وَ الْفِضَّةِ وَ الْخَيْلِ الْمُسَوَّمَةِ وَ الأَنْعَامِ وَ الْحَرْثِ ذَلِكَ مَتَاعُ الْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَ اللّهُ عِندَهُ حُسْنُ الْمَآبِ (آل‌عمران/۱۴) مَن كَانَ يُرِيدُ الْحَيَاةَ الدُّنْيَا وَ زِينَتَهَا نُوَفِّ إِلَيْهِمْ أَعْمَالَهُمْ فِيهَا وَ هُمْ فِيهَا لاَ يُبْخَسُونَ* أُوْلَئِكَ الَّذِينَ لَيْسَ لَهُمْ فِي الآخِرَةِ إِلاَّ النَّارُ وَ حَبِطَ مَا صَنَعُواْ فِيهَا وَ بَاطِلٌ مَّا كَانُواْ يَعْمَلُونَ (هود/۱۵-۱۶)

 

 

 

 

يَا بَنِي آدَمَ خُذُواْ زِينَتَكُمْ عِندَ كُلِّ مَسْجِدٍ و كُلُواْ وَ اشْرَبُواْ وَ لاَ تُسْرِفُواْ إِنَّهُ لاَ يُحِبُّ الْمُسْرِفِينَ* قُلْ مَنْ حَرَّمَ زِينَةَ اللّهِ الَّتِيَ أَخْرَجَ لِعِبَادِهِ وَ الْطَّيِّبَاتِ مِنَ الرِّزْقِ قُلْ هِي لِلَّذِينَ آمَنُواْ فِي الْحَيَاةِ الدُّنْيَا خَالِصَةً يَوْمَ الْقِيَامَةِ كَذَلِكَ نُفَصِّلُ الآيَاتِ لِقَوْمٍ يَعْلَمُونَ (اعراف/۳۱-۳۲) وَ قُل لِّلْمُؤْمِنَاتِ … وَ لَا يُبْدِينَ زِينَتَهُنَّ إِلَّا مَا ظَهَرَ مِنْهَا وَ لْيَضْرِبْنَ بِخُمُرِهِنَّ عَلَى جُيُوبِهِنَّ وَ لَا يُبْدِينَ زِينَتَهُنَّ إِلَّا لِبُعُولَتِهِنَّ أَوْ آبَائِهِنَّ أَوْ آبَاء بُعُولَتِهِنَّ أَوْ أَبْنَائِهِنَّ أَوْ أَبْنَاء بُعُولَتِهِنَّ أَوْ إِخْوَانِهِنَّ أَوْ بَنِي إِخْوَانِهِنَّ أَوْ بَنِي أَخَوَاتِهِنَّ أَوْ نِسَائِهِنَّ أَوْ مَا مَلَكَتْ أَيْمَانُهُنَّ أَوِ التَّابِعِينَ غَيْرِ أُوْلِي الْإِرْبَةِ مِنَ الرِّجَالِ أَوِ الطِّفْلِ الَّذِينَ لَمْ يَظْهَرُوا عَلَى عَوْرَاتِ النِّسَاء وَ لَا يَضْرِبْنَ بِأَرْجُلِهِنَّ لِيُعْلَمَ مَا يُخْفِينَ مِن زِينَتِهِنَّ وَ تُوبُوا إِلَى اللَّهِ جَمِيعًا أَيُّهَا الْمُؤْمِنُونَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ (نور/۳۱) وَ الْقَوَاعِدُ مِنَ النِّسَاء اللَّاتِي لَا يَرْجُونَ نِكَاحًا فَلَيْسَ عَلَيْهِنَّ جُنَاحٌ أَن يَضَعْنَ ثِيَابَهُنَّ غَيْرَ مُتَبَرِّجَاتٍ بِزِينَةٍ وَ أَن يَسْتَعْفِفْنَ خَيْرٌ لَّهُنَّ وَ اللَّهُ سَمِيعٌ عَلِيمٌ (نور/۶۰)

 

 

 

 

وَ إِذَا مَسَّ الإِنسَانَ الضُّرُّ دَعَانَا لِجَنبِهِ أَوْ قَاعِدًا أَوْ قَآئِمًا فَلَمَّا كَشَفْنَا عَنْهُ ضُرَّهُ مَرَّ كَأَن لَّمْ يَدْعُنَا إِلَى ضُرٍّ مَّسَّهُ كَذَلِكَ زُيِّنَ لِلْمُسْرِفِينَ مَا كَانُواْ يَعْمَلُونَ (یونس/۱۲) زُيِّنَ لِلَّذِينَ كَفَرُواْ الْحَيَاةُ الدُّنْيَا وَ يَسْخَرُونَ مِنَ الَّذِينَ آمَنُواْ وَ الَّذِينَ اتَّقَواْ فَوْقَهُمْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ (بقره/۲۱۲) وَ جَعَلُواْ لِلّهِ شُرَكَاء قُلْ سَمُّوهُمْ أَمْ تُنَبِّئُونَهُ بِمَا لاَ يَعْلَمُ فِي الأَرْضِ أَم بِظَاهِرٍ مِّنَ الْقَوْلِ بَلْ زُيِّنَ لِلَّذِينَ كَفَرُواْ مَكْرُهُمْ وَ صُدُّواْ عَنِ السَّبِيلِ وَ مَن يُضْلِلِ اللّهُ فَمَا لَهُ مِنْ هَادٍ (رعد/۳۳) أَوَ مَن كَانَ مَيْتًا فَأَحْيَيْنَاهُ وَ جَعَلْنَا لَهُ نُورًا يَمْشِي بِهِ فِي النَّاسِ كَمَن مَّثَلُهُ فِي الظُّلُمَاتِ لَيْسَ بِخَارِجٍ مِّنْهَا كَذَلِكَ زُيِّنَ لِلْكَافِرِينَ مَا كَانُواْ يَعْمَلُونَ (انعام/۱۲۲) وَ لاَ تَسُبُّواْ الَّذِينَ يَدْعُونَ مِن دُونِ اللّهِ فَيَسُبُّواْ اللّهَ عَدْوًا بِغَيْرِ عِلْمٍ كَذَلِكَ زَيَّنَّا لِكُلِّ أُمَّةٍ عَمَلَهُمْ ثُمَّ إِلَى رَبِّهِم مَّرْجِعُهُمْ فَيُنَبِّئُهُم بِمَا كَانُواْ يَعْمَلُونَ (انعام/۱۰۸) إِنَّ الَّذِينَ ارْتَدُّوا عَلَى أَدْبَارِهِم مِّن بَعْدِ مَا تَبَيَّنَ لَهُمُ الْهُدَى الشَّيْطَانُ سَوَّلَ لَهُمْ وَ أَمْلَى لَهُمْ (محمّد/۲۵) وَ قَيَّضْنَا لَهُمْ (الاعداء الله) قُرَنَاء فَزَيَّنُوا لَهُم مَّا بَيْنَ أَيْدِيهِمْ وَ مَا خَلْفَهُمْ وَ حَقَّ عَلَيْهِمُ الْقَوْلُ فِي أُمَمٍ قَدْ خَلَتْ مِن قَبْلِهِم مِّنَ الْجِنِّ وَ الْإِنسِ إِنَّهُمْ كَانُوا خَاسِرِينَ (فصّلت/۲۵) وَ جَعَلُواْ (المشرکون) لِلّهِ مِمِّا ذَرَأَ مِنَ الْحَرْثِ وَ الأَنْعَامِ نَصِيبًا فَقَالُواْ هَذَا لِلّهِ بِزَعْمِهِمْ وَ هَذَا لِشُرَكَآئِنَا فَمَا كَانَ لِشُرَكَآئِهِمْ فَلاَ يَصِلُ إِلَى اللّهِ وَ مَا كَانَ لِلّهِ فَهُوَ يَصِلُ إِلَى شُرَكَآئِهِمْ سَاء مَا يَحْكُمُونَ* وَ كَذَلِكَ زَيَّنَ لِكَثِيرٍ مِّنَ الْمُشْرِكِينَ قَتْلَ أَوْلاَدِهِمْ شُرَكَآؤُهُمْ لِيُرْدُوهُمْ وَ لِيَلْبِسُواْ عَلَيْهِمْ دِينَهُمْ وَ لَوْ شَاء اللّهُ مَا فَعَلُوهُ فَذَرْهُمْ وَ مَا يَفْتَرُونَ (انعام/۱۳۶-۱۳۷) إِنَّ الَّذِينَ لَا يُؤْمِنُونَ بِالْآخِرَةِ زَيَّنَّا لَهُمْ أَعْمَالَهُمْ فَهُمْ يَعْمَهُونَ* أُوْلَئِكَ الَّذِينَ لَهُمْ سُوءُ الْعَذَابِ وَ هُمْ فِي الْآخِرَةِ هُمُ الْأَخْسَرُونَ (نمل/۴-۵) أَفَمَن زُيِّنَ لَهُ سُوءُ عَمَلِهِ فَرَآهُ حَسَنًا (فاطر/۸) أَفَمَن كَانَ عَلَى بَيِّنَةٍ مِّن رَّبِّهِ كَمَن زُيِّنَ لَهُ سُوءُ عَمَلِهِ وَ اتَّبَعُوا أَهْوَاءهُمْ (محمّد/۱۴)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

الزّینة- الاقوام، قَالَ [ابلیس] رَبِّ بِمَآ أَغْوَيْتَنِي لأُزَيِّنَنَّ لَهُمْ فِي الأَرْضِ وَ لأُغْوِيَنَّهُمْ أَجْمَعِينَ* إِلاَّ عِبَادَكَ مِنْهُمُ الْمُخْلَصِينَ (حجر/۳۹-۴۰)

وَ عَادًا وَ ثَمُودَ وَ قَد تَّبَيَّنَ لَكُم مِّن مَّسَاكِنِهِمْ وَ زَيَّنَ لَهُمُ الشَّيْطَانُ أَعْمَالَهُمْ فَصَدَّهُمْ عَنِ السَّبِيلِ وَ كَانُوا مُسْتَبْصِرِينَ (عنکبوت/۳۸)

 

وَ جَآؤُوا (اخوة یوسف) عَلَى قَمِيصِهِ بِدَمٍ كَذِبٍ قَالَ [یعقوب] بَلْ سَوَّلَتْ لَكُمْ أَنفُسُكُمْ أَمْرًا فَصَبْرٌ جَمِيلٌ (یوسف/۱۸) [قال کبیر من اخوة یوسف]  ارْجِعُواْ إِلَى أَبِيكُمْ فَقُولُواْ يَا أَبَانَا إِنَّ ابْنَكَ سَرَقَ … قَالَ [یعقوب] بَلْ سَوَّلَتْ لَكُمْ أَنفُسُكُمْ أَمْرًا فَصَبْرٌ جَمِيلٌ (یوسف/۸۱-۸۳)

 

 

قَالَ [موسی لآل فرعون] مَوْعِدُكُمْ يَوْمُ الزِّينَةِ وَ أَن يُحْشَرَ النَّاسُ ضُحًى (طه/۵۹) وَ قَالَ فِرْعَوْنُ يَا هَامَانُ ابْنِ لِي صَرْحًا لَّعَلِّي أَبْلُغُ الْأَسْبَابَ* أَسْبَابَ السَّمَاوَاتِ فَأَطَّلِعَ إِلَى إِلَهِ مُوسَى وَ إِنِّي لَأَظُنُّهُ كَاذِبًا وَ كَذَلِكَ زُيِّنَ لِفِرْعَوْنَ سُوءُ عَمَلِهِ وَ صُدَّ عَنِ السَّبِيلِ (غافر/۳۶-۳۷) قَالَ مُوسَى رَبَّنَا إِنَّكَ آتَيْتَ فِرْعَوْنَ وَ مَلأهُ زِينَةً وَ أَمْوَالًا فِي الْحَيَاةِ الدُّنْيَا رَبَّنَا لِيُضِلُّواْ عَن سَبِيلِكَ رَبَّنَا اطْمِسْ عَلَى أَمْوَالِهِمْ وَ اشْدُدْ عَلَى قُلُوبِهِمْ فَلاَ يُؤْمِنُواْ حَتَّى يَرَوُاْ الْعَذَابَ الأَلِيمَ (یونس/۸۸)

 

 

قَالُوا (قوم موسی) مَا أَخْلَفْنَا مَوْعِدَكَ بِمَلْكِنَا وَلَكِنَّا حُمِّلْنَا أَوْزَارًا مِّن زِينَةِ الْقَوْمِ فَقَذَفْنَاهَا فَكَذَلِكَ أَلْقَى السَّامِرِيُّ* فَأَخْرَجَ لَهُمْ عِجْلًا جَسَدًا لَهُ خُوَارٌ فَقَالُوا هَذَا إِلَهُكُمْ وَ إِلَهُ مُوسَى فَنَسِيَ (طه/۸۷-۸۸) قَالَ [سامری] بَصُرْتُ بِمَا لَمْ يَبْصُرُوا بِهِ فَقَبَضْتُ قَبْضَةً مِّنْ أَثَرِ الرَّسُولِ فَنَبَذْتُهَا وَ كَذَلِكَ سَوَّلَتْ لِي نَفْسِي (طه/۹۶)

 

 

 

فَخَرَجَ [قارون] عَلَى قَوْمِهِ فِي زِينَتِهِ قَالَ الَّذِينَ يُرِيدُونَ الْحَيَاةَ الدُّنيَا يَا لَيْتَ لَنَا مِثْلَ مَا أُوتِيَ قَارُونُ إِنَّهُ لَذُو حَظٍّ عَظِيمٍ* وَ قَالَ الَّذِينَ أُوتُوا الْعِلْمَ وَيْلَكُمْ ثَوَابُ اللَّهِ خَيْرٌ لِّمَنْ آمَنَ وَ عَمِلَ صَالِحًا وَ لَا يُلَقَّاهَا إِلَّا الصَّابِرُونَ* فَخَسَفْنَا بِهِ وَبِدَارِهِ الْأَرْضَ فَمَا كَانَ لَهُ مِن فِئَةٍ يَنصُرُونَهُ مِن دُونِ اللَّهِ وَ مَا كَانَ مِنَ المُنتَصِرِينَ* وَ أَصْبَحَ الَّذِينَ تَمَنَّوْا مَكَانَهُ بِالْأَمْسِ يَقُولُونَ وَ يْكَأَنَّ اللَّهَ يَبْسُطُ الرِّزْقَ لِمَن يَشَاءُ مِنْ عِبَادِهِ وَ يَقْدِرُ لَوْلَا أَن مَّنَّ اللَّهُ عَلَيْنَا لَخَسَفَ بِنَا وَ يْكَأَنَّهُ لَا يُفْلِحُ الْكَافِرُونَ (قصص/۷۹-۸۲)

 

 

 

[قال هدهد] وَجَدتُّهَا (امراة تملک السبأ) وَ قَوْمَهَا يَسْجُدُونَ لِلشَّمْسِ مِن دُونِ اللَّهِ وَ زَيَّنَ لَهُمُ الشَّيْطَانُ أَعْمَالَهُمْ فَصَدَّهُمْ عَنِ السَّبِيلِ فَهُمْ لَا يَهْتَدُونَ* أَلَّا يَسْجُدُوا لِلَّهِ الَّذِي يُخْرِجُ الْخَبْءَ فِي السَّمَاوَاتِ وَ الْأَرْضِ وَ يَعْلَمُ مَا تُخْفُونَ وَ مَا تُعْلِنُونَ (نمل/۲۴-۲۵)

 

وَ اصْبِرْ نَفْسَكَ مَعَ الَّذِينَ يَدْعُونَ رَبَّهُم بِالْغَدَاةِ وَ الْعَشِيِّ يُرِيدُونَ وَجْهَهُ وَ لَا تَعْدُ عَيْنَاكَ عَنْهُمْ تُرِيدُ زِينَةَ الْحَيَاةِ الدُّنْيَا (کهف/۲۸) وَ كَذَلِكَ جَعَلْنَا لِكُلِّ نَبِيٍّ عَدُوًّا شَيَاطِينَ الإِنسِ وَ الْجِنِّ يُوحِي بَعْضُهُمْ إِلَى بَعْضٍ زُخْرُفَ الْقَوْلِ غُرُورًا وَ لَوْ شَاء رَبُّكَ مَا فَعَلُوهُ فَذَرْهُمْ وَ مَا يَفْتَرُونَ (انعام/۱۱۲) تَاللّهِ لَقَدْ أَرْسَلْنَا إِلَى أُمَمٍ مِّن قَبْلِكَ فَزَيَّنَ لَهُمُ الشَّيْطَانُ أَعْمَالَهُمْ فَهُوَ وَلِيُّهُمُ الْيَوْمَ وَ لَهُمْ عَذَابٌ أَلِيمٌ (نحل/۶۳) فَلَوْلا إِذْ جَاءهُمْ (امم من قبلک) بَأْسُنَا تَضَرَّعُواْ وَلَكِن قَسَتْ قُلُوبُهُمْ وَ زَيَّنَ لَهُمُ الشَّيْطَانُ مَا كَانُواْ يَعْمَلُونَ (انعام/۴۳) يَا أَيُّهَا النَّبِيُّ قُل لِّأَزْوَاجِكَ إِن كُنتُنَّ تُرِدْنَ الْحَيَاةَ الدُّنْيَا وَ زِينَتَهَا فَتَعَالَيْنَ أُمَتِّعْكُنَّ وَ أُسَرِّحْكُنَّ سَرَاحًا جَمِيلًا (احزاب/۲۸) وَ اعْلَمُوا أَنَّ فِيكُمْ رَسُولَ اللَّهِ لَوْ يُطِيعُكُمْ فِي كَثِيرٍ مِّنَ الْأَمْرِ لَعَنِتُّمْ وَلَكِنَّ اللَّهَ حَبَّبَ إِلَيْكُمُ الْإِيمَانَ وَ زَيَّنَهُ فِي قُلُوبِكُمْ وَ كَرَّهَ إِلَيْكُمُ الْكُفْرَ وَ الْفُسُوقَ وَ الْعِصْيَانَ أُوْلَئِكَ هُمُ الرَّاشِدُونَ (حجرات/۷)

 

 

 

 

 

سَيَقُولُ لَكَ الْمُخَلَّفُونَ مِنَ الْأَعْرَابِ شَغَلَتْنَا أَمْوَالُنَا وَ أَهْلُونَا فَاسْتَغْفِرْ لَنَا … بَلْ ظَنَنتُمْ أَن لَّن يَنقَلِبَ الرَّسُولُ وَ الْمُؤْمِنُونَ إِلَى أَهْلِيهِمْ أَبَدًا وَ زُيِّنَ ذَلِكَ فِي قُلُوبِكُمْ وَظَنَنتُمْ ظَنَّ السَّوْءِ وَ كُنتُمْ قَوْمًا بُورًا (فتح/۱۱-۱۲)

 

وَ إِذْ زَيَّنَ لَهُمُ الشَّيْطَانُ أَعْمَالَهُمْ وَقَالَ لاَ غَالِبَ لَكُمُ الْيَوْمَ مِنَ النَّاسِ وَإِنِّي جَارٌ لَّكُمْ فَلَمَّا تَرَاءتِ الْفِئَتَانِ نَكَصَ عَلَى عَقِبَيْهِ وَ قَالَ إِنِّي بَرِيءٌ مِّنكُمْ إِنِّي أَرَى مَا لاَ تَرَوْنَ إِنِّيَ أَخَافُ اللّهَ وَ اللّهُ شَدِيدُ الْعِقَابِ (انفال/۴۸) إِنَّمَا النَّسِيءُ زِيَادَةٌ فِي الْكُفْرِ يُضَلُّ بِهِ الَّذِينَ كَفَرُواْ يُحِلِّونَهُ عَامًا وَ يُحَرِّمُونَهُ عَامًا لِّيُوَاطِؤُواْ عِدَّةَ مَا حَرَّمَ اللّهُ فَيُحِلُّواْ مَا حَرَّمَ اللّهُ زُيِّنَ لَهُمْ سُوءُ أَعْمَالِهِمْ وَ اللّهُ لاَ يَهْدِي الْقَوْمَ الْكَافِرِينَ (توبه/۳۷)

 

 

 

إِنَّ اللَّهَ يُدْخِلُ الَّذِينَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحَاتِ جَنَّاتٍ تَجْرِي مِن تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ يُحَلَّوْنَ فِيهَا مِنْ أَسَاوِرَ مِن ذَهَبٍ وَ لُؤْلُؤًا (حج/۲۳) يُحَلَّوْنَ فِيهَا مِنْ أَسَاوِرَ مِن ذَهَبٍ (کهف/۳۱)  حُلُّوا(الابرار فی الجنة)  أَسَاوِرَ مِن فِضَّةٍ (انسان/۲۱) يُحَلَّوْنَ (الذین سابق بالخیرات باذن الله)  فِيهَا مِنْ أَسَاوِرَ مِن ذَهَبٍ وَ لُؤْلُؤًا (فاطر/۳۳)