انگور

 

انگور، یکی از میوه‌ها، این مفهوم از ماده «ع ن ب» ۱۱ بار آمده است.

چکیده: خدا با آبی که از آسمان نازل کرد برای شما درختان انگور رویانید.

او (خدا) کسی است که از آسمان برای شما آبی نازل کرد … و با آن برای شما زراعت، زیتون، درختان خرما و انگور و از همه محصولات می‌رویاند. به‌راستی در این برای گروهی که می‌اندیشند، نشانه‌ای است (نحل/۱۰-۱۱). او کسی است که از آسمان آبی نازل کرد پس با آن هر گونه روییدنی بیرون آوردیم … و با آن باغ‌هایی از انگور، زیتون و انارِ همانند و ناهمانند [بیرون آوردیم]. به محصول آن، آن‌گاه که محصول دهد و به رسیدن آن بنگرید. به‌راستی در این برای گروهی که ایمان می‌آورند، نشانه‌هایی است (انعام/۹۹). از آسمان آبی به اندازه نازل کردیم … پس با آن، برای شما باغ‌هایی از درختان خرما و انگور پدید آوردیم که در آنها برای شما میوه‌هایی بسیار است و از آنها می‌خورید (مومنون/۱۸-۱۹). در زمین باغ‌هایى از درختان خرما و انگور قرار دادیم و چشمه‏ها در آن روان کردیم تا از میوه آن و از آن‌چه دستانشان به عمل آورده، بخورند. آیا سپاس نمى ‏گزارند (یس/۳۴-۳۵)؟ در زمین دانه، انگور، سبزی، زیتون، خرما، باغ‌های پر درخت، میوه و علف رویاندیم تا متاعی برای شما و چهارپایانتان باشد (عبس/۲۷-۳۲). در زمین قطعه‌هایی کنار یکدیگر و باغ‌هایی از انگورها، کشتزارها و درختان خرما که از یک ریشه و غیر یک ریشه‌اند وجود دارد. همه از یک آب سیراب می‌شوند ولی برخی را بر برخی در میوه برتری می‌دهیم. به‌راستی در این برای گروهی که می‌اندیشند، نشانه‌هایی است (رعد/۴).

ای کسانی که ایمان آورده‌اید، صدقه‌های خود را با منّت و آزار باطل نکنید … آیا کسى از شما دوست دارد که باغى از درختان خرما و انگور داشته باشد که از زیر آنها نهرها روان باشد‏ و براى او در آن (باغ‏) از هر گونه محصولی باشد، در حالى‌که او به پیرى رسیده و فرزندانى ضعیف دارد، گردبادى آتشین بر آن (باغ‏) بزند و [آن را] بسوزاند؟ این‌گونه‏، خدا آیات را براى شما بیان می‌کند باشد که شما بیندیشید (بقره/۲۶۴-۲۶۶). از محصولات درختان خرما و انگور، باده مستى ‏بخش و روزی نیکویی مى‌گیرید. به‌راستی در این براى گروهی که مى‏ اندیشند، نشانه ‏اى است (نحل/۶۷).

[مشرکان] گفتند: هرگز به تو ایمان نخواهیم آورد تا از زمین برای ما چشمه‌ای بجوشانی با باغی از درختان خرما و انگور داشته باشی که از میان آنها جوی‌ها روان باشد (اسراء/۹۰-۹۱). برای آنان دو مرد را مَثَل بزن که برای یکی از آنان، دو باغ انگور قرار دادیم و اطراف آن دو باغ را با درختان خرما پوشاندیم. میان آن دو باغ کشتزاری قرار دادیم. هر یک از این دو باغ، میوه خود را می‌داد و چیزی از آن نمی‌کاست. میان آن دو باغ، نهری روان کردیم. برای او، محصول [فراوان] بود پس در حالی‌که با دوست خود گفتگو می‌کرد، گفت: من نسبت به تو از نظر مال بیشتر و از نظر افراد نیرومندتر هستم. او در حالى‌که به خود ستمکار بود به باغ خود وارد شد و گفت: گمان نمى‏ کنم این [نعمت] هرگز زوال پذیرد … [آفت آسمانى] محصولات او را فرا گرفت پس براى آن‌چه در آن [باغ] هزینه کرده بود، دست‌های خود را بر هم مى ‏سایید و در حالى‌که داربست‌هاى آن فرو ریخته بود، مى‏ گفت: اى کاش، هیچ کس را برای پروردگارم شریک قرار نمی‌دادم (کهف/۳۲-۴۲).

به‌راستی برای متّقین کامیابی است. باغ‌ها و انگورها … این پاداشى از پروردگار تو، عطایى از روى حساب است (نبأ/۳۱-۳۶).

میوه‌ها

العِنَب

 

 

 

هُوَ الَّذِي أَنزَلَ مِنَ السَّمَاءِ مَاءً لَّكُم … يُنبِتُ لَكُم بِهِ الزَّرْعَ وَ الزَّيْتُونَ وَ النَّخِيلَ وَ الأَعْنَابَ وَ مِن كُلِّ الثَّمَرَاتِ إِنَّ فِي ذَلِكَ لآيَةً لِّقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ (نحل/۱۰-۱۱) وَ هُوَ الَّذِيَ أَنزَلَ مِنَ السَّمَاءِ مَاءً فَأَخْرَجْنَا بِهِ نَبَاتَ كُلِّ شَيْءٍ فَأَخْرَجْنَا مِنْهُ … جَنَّاتٍ مِّنْ أَعْنَابٍ وَ الزَّيْتُونَ وَ الرُّمَّانَ مُشْتَبِهًا وَ غَيْرَ مُتَشَابِهٍ انظُرُواْ إِلِى ثَمَرِهِ إِذَا أَثْمَرَ وَ يَنْعِهِ إِنَّ فِي ذَلِكُمْ لآيَاتٍ لِّقَوْمٍ يُؤْمِنُونَ (انعام/۹۹) وَ أَنزَلْنَا مِنَ السَّمَاءِ مَاءً بِقَدَرٍ… فَأَنشَأْنَا لَكُم بِهِ جَنَّاتٍ مِّن نَّخِيلٍ وَ أَعْنَابٍ لَّكُمْ فِيهَا فَوَاكِهُ كَثِيرَةٌ وَ مِنْهَا تَأْكُلُونَ (مومنون/۱۸-۱۹) وَ جَعَلْنَا فِيهَا (الارض) جَنَّاتٍ مِن نَّخِيلٍ وَ أَعْنَابٍ وَ فَجَّرْنَا فِيهَا مِنْ الْعُيُونِ* لِيَأْكُلُوا مِن ثَمَرِهِ وَ مَا عَمِلَتْهُ أَيْدِيهِمْ أَفَلَا يَشْكُرُونَ (یس/۳۴-۳۵) فَأَنبَتْنَا فِيهَا حَبًّا* وَ عِنَبًا وَ قَضْبًا* وَ زَيْتُونًا وَ نَخْلًا* وَ حَدَائِقَ غُلْبًا* وَ فَاكِهَةً وَ أَبًّا* مَّتَاعًا لَّكُمْ وَ لِأَنْعَامِكُمْ (عبس/۲۷-۳۲) وَ فِي الأَرْضِ قِطَعٌ مُّتَجَاوِرَاتٌ وَ جَنَّاتٌ مِّنْ أَعْنَابٍ وَ زَرْعٌ وَ نَخِيلٌ صِنْوَانٌ وَ غَيْرُ صِنْوَانٍ يُسْقَى بِمَاء وَاحِدٍ وَ نُفَضِّلُ بَعْضَهَا عَلَى بَعْضٍ فِي الأُكُلِ إِنَّ فِي ذَلِكَ لَآيَاتٍ لِّقَوْمٍ يَعْقِلُونَ (رعد/۴)

 

 

 

 

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ لاَ تُبْطِلُواْ صَدَقَاتِكُم بِالْمَنِّ وَالأذَى … أَيَوَدُّ أَحَدُكُمْ أَن تَكُونَ لَهُ جَنَّةٌ مِّن نَّخِيلٍ وَ أَعْنَابٍ تَجْرِي مِن تَحْتِهَا الأَنْهَارُ لَهُ فِيهَا مِن كُلِّ الثَّمَرَاتِ وَ أَصَابَهُ الْكِبَرُ وَ لَهُ ذُرِّيَّةٌ ضُعَفَاء فَأَصَابَهَا إِعْصَارٌ فِيهِ نَارٌ فَاحْتَرَقَتْ كَذَلِكَ يُبَيِّنُ اللّهُ لَكُمُ الآيَاتِ لَعَلَّكُمْ تَتَفَكَّرُونَ (بقره/۲۶۴-۲۶۶) وَ مِن ثَمَرَاتِ النَّخِيلِ وَ الأَعْنَابِ تَتَّخِذُونَ مِنْهُ سَكَرًا وَ رِزْقًا حَسَنًا إِنَّ فِي ذَلِكَ لآيَةً لِّقَوْمٍ يَعْقِلُونَ (نحل/۶۷)

 

 

وَ قَالُواْ (المشرکون) لَن نُّؤْمِنَ لَكَ حَتَّى تَفْجُرَ لَنَا مِنَ الأَرْضِ يَنبُوعًا*أَوْ تَكُونَ لَكَ جَنَّةٌ مِّن نَّخِيلٍ وَعِنَبٍ فَتُفَجِّرَ الأَنْهَارَ خِلالَهَا تَفْجِيرًا (اسراء/۹۰-۹۱) وَ اضْرِبْ لَهُم مَّثَلًا رَّجُلَيْنِ جَعَلْنَا لِأَحَدِهِمَا جَنَّتَيْنِ مِنْ أَعْنَابٍ وَ حَفَفْنَاهُمَا بِنَخْلٍ وَ جَعَلْنَا بَيْنَهُمَا زَرْعًا* كِلْتَا الْجَنَّتَيْنِ آتَتْ أُكُلَهَا وَ لَمْ تَظْلِمْ مِنْهُ شَيْئًا وَ فَجَّرْنَا خِلَالَهُمَا نَهَرًا* وَ كَانَ لَهُ ثَمَرٌ فَقَالَ لِصَاحِبِهِ وَ هُوَ يُحَاوِرُهُ أَنَا أَكْثَرُ مِنكَ مَالًا وَ أَعَزُّ نَفَرًا* وَ دَخَلَ جَنَّتَهُ وَ هُوَ ظَالِمٌ لِّنَفْسِهِ قَالَ مَا أَظُنُّ أَن تَبِيدَ هَذِهِ أَبَدًا … وَ أُحِيطَ بِثَمَرِهِ فَأَصْبَحَ يُقَلِّبُ كَفَّيْهِ عَلَى مَا أَنفَقَ فِيهَا وَ هِيَ خَاوِيَةٌ عَلَى عُرُوشِهَا وَ يَقُولُ يَا لَيْتَنِي لَمْ أُشْرِكْ بِرَبِّي أَحَدًا (کهف/۳۲-۴۲)

 

 

 

 

 

إِنَّ لِلْمُتَّقِينَ مَفَازًا* حَدَائِقَ وَ أَعْنَابًا … جَزَاء مِّن رَّبِّكَ عَطَاءً حِسَابًا (نبأ/۳۱-۳۶)